СММ - Мислене за начинаещи (95% от хората)



Шшш! Да, аз съм, Сериозния Митко Митков. Тихо, подслушват ме! Не шумете и ме слушайте внимателно, имам важен урок за вас! Днешното издание може да бъде записвано в лудницата, но какво пък, поне фона е готин за монтаж и лесно може да се сложи тропическо моренце, египетска пирамида или терасата на бай Генчо от квартала.
Днес ще бъда кратък, че иначе дискът ще набъбне с информация и няма да мога да го плъзна под вратата на моя човек, който да го прати в телезията, та да го излъчат. Темата днес би била умопомрачителна и слънцезатъмнителна, би отворила съзнанията ви до края на безкрая и третото ви око би се вторачило в някой далечен Бог и би го питало за смисълът на живота... Разбира се, ако бяхте усвоили като начало едно тъй сложно умение.
Основи на мисленето.
Сега ще кажете, че ви обиждам, пък даже се и възмущавате как може да ви уча на такива елементарни неща. Ха! Че аз имам диплома от Харвард-Марвард, къв си ти уе, бастун, да м’са праиш тука на умен, ааа? Тъжно или не, оказва се, че над 93.7% от населението не умее елементарното умение, което за съжаление не е абсолютно необходимо за оцеляването, след като и медузите са оцелели 500-600 милиона години без мозък.
Как да започнете да мислите.
Тук не мога да ви дам стъпки, защото стаичката ми е твърде тясна и ще се блъсна в стената, санитарите ще влязат и ще стане страшно. Затова пък ето ги и насоките от мен.
Пробвайте когато ви говорят да се опитате да осмислите това, което чувате. Ако влиза през едното ухо, запушете другото с коркова тапа, а при нужда – и двете, но едва след като сложите вино да отлежава между двете уши. Разбирането на информацията е крайно необходимо, все пак когато някой ви говори, той, невероятно!, но се опитва да ви предаде информация, макар понякога тя да стига до неща като „ш’та скъсам”, независимо дали от бой или нещо друго. Затова – преди да ступате някого, пробвайте все пак да дешифрирате думите в изказването му, да ги вържете в изречение и накрая да ги пуснете през ситото на главата си с надеждата, че ще създадете първична мисъл.
След като вече имате първична мисъл, да речем „това е ирония”, то може да продължите нататък с анализа. Ако ви затруднява думата „ирония”, идете попитайте някой близък дали не беше нек’во растение, от което се пра’и сок. След това може да опитате с речник.
Тук вече минавате на по-горен етап и разбирате, че човекът срещу вас всъщност се шегува, а не е пъуен оуигофуен, та да ви пита такива безсмислени неща. Ако сте се справили досега и сте ме слушали внимателно, може да забележите, че сте изминали едва началото на дългия път към откриването на мисленето. След като вече сте достигнали нивото на праисторическите хора, подскачащи около спусналия се от небето огън с нечленоразделни звуци, време е да продължите с дваж по-бързи темпове към висините на акъла.
Ако онзи речник, в който търсихте думата „ирония”, не е бил ваш, може да си го купите, та да се запознаете с още десетина по-сложни думички. Е, в крайна сметка може и да го откраднете, ако така и така сте пребили продавача в книжарницата, едва ли ще ви лепнат някаква ефективна присъда. Или каквато и да е въобще.
Но да се върнем на темата! Имаме първични мисли, от които вече можете да забърквате по-сложни коктейли, имате и продуктите за тях, време е да свързвате изречения, изречения, цели идеи и теории в главата си! Да летите към звездите (или 4-ти километър) на крилете на познанието и да стигнете далеч, далеч нагоре. Но разбира се, вие не искате да бъдете задръстени, затова нека не ви разрушавам прекрасния живот.
Сега идваме на нивата за напреднали. Тук трябва да се появи един голям надпис „мислене за напреднали” на екрана, придружен от пламъци, дъндания, хвърчащи отломки и 10-минутен рекламен блок, в който ви предлагат автоматична бърсалка за задник само за 1999 евро, но условията ме ограничават. Затова само ще го обявя гръмовно:
МИСЛЕНЕ ЗА НАПРЕДНАЛИ
Нека да започнем с приемането на няколко аксиоми. Ще ги номерирам даже за по-удобно.
1 – Когато някой ви казва нещо, то не е задължително да ви напада.
2 – Когато някой ви казва нещо, той иска да каже нещо.
Това, сумирано, ще рече, че когато някой ви говори, то значи има някаква идея в ума си (освен ако не е от хората, пропуснали да гледат предаването ми) и ви говори с надеждата да я чуете. Затова е препоръчително да изключите за момент предразсъдъците си (вж. речника), да пренебрегнете нещо–фобските (вж. речника) си наклонности и да се напънете (но не прекалено) да помислите. Наистина, трудно се устоява на прадревният инстинкт, доразвил се по-късно в средновековната традиция умните хора често да биват скъсявани с една глава, навярно за по-добра проветримост. И въпреки това, потиснете гласчето у вас, което ви казва, че целият свят е на нож срещу вас, и пуснете едно бързо скениране на туй там, дето ви го рече онзи отсреща.
Изненадващо, но в над 90% от случаите се оказва, че той не го казва с цел да ви обиди/нападне/засегне/подразни/изфука/ядоса/натъжи. Какъв неочакван резултат!
Наистина, може да ви бъде трудно мисленето в началото, но с времето ще свикнете. Е, стига да оцелеете достатъчно дълго. Не се надявайте на еволюцията, тя работи по-бавно, така че всичко зависи от вас.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Светлина

Копринена кожа

Събота вечер